Een portie rookworst graag!

“Mijn vrouw doet meestal de boodschappen. En als we dan boerenkool eten dan krijg ik er een heerlijke rookworst bij. Lekker man!”
Toine is één van de deelnemers die met 11 andere collega’s meedoet in de training leefstijl. Hij begint te glimmen bij de gedachte aan een rookworst. Hij is duidelijk een liefhebber. Als ik uit mijn tas een rookworst pak, begint hij te glunderen.

“Hé, dat is toevallig? Of niet? Zullen we ‘m aansnijden. Ik lust wel een stukkie. Haha.” Hij kijkt de andere 11 collega’s van het bouwbedrijf aan en krijgt veel bijval. Ze lusten ook wel een worstje. Ik laat Toine de rookworst in plakjes snijden en al snel is iedereen aan het eten. Ik kan nu mooi weer even aan het woord.

“Als jullie rookworst eten ’s avonds bij de boerenkool, hoeveel rookworst eet je dan?”
“Hoezo, hoeveel rookworst eet ik dan?” antwoord Arie.
“Ik bedoel hoe groot is het stuk rookworst op je bord”
“Wij kopen maar één rookworst en die delen we samen. Wat dacht je dan? Dat lukt makkelijk. Ik driekwart en mijn vrouw de rest. Hahaha. We gooien natuurlijk niks weg. Daar is het te lekker voor.”

Ik laat een stilte vallen en kijk in het rond. Ik zeg even niks en wacht af wat er gebeurt. Dat duurt één van de bouwvakkers te lang en hij doorbreekt de stilte.
“Zeker te veel hè… Daarom heb je de rookworst meegenomen. Om ons te laten zien dat we te grote porties eten.”
“Daar wil ik het graag met jullie over hebben. Bij gezonde voeding gaat het namelijk niet alleen om wat je eet. Het gaat er vooral om hoeveel je ervan eet. De verpakkingen die je koopt in de supermarkt of maaltijden die je bestelt in een restaurant zeggen niets over de hoeveelheid die jij nodig hebt. Het is te makkelijk om te veel te eten. Ons lichaam heeft eigenlijk niet zo veel nodig. In ieder geval niet zo veel als jij misschien denkt. Een gewone aardappelen – vlees – groentemaaltijd bestaat uit:

  • 250 gram aardappelen. Dat zijn ongeveer 3 middelgrote aardappels of 250 gram rijst, pasta, couscous, quinoa na de bereiding. Bij pasta en rijst betekent dit ongeveer 75-80g droog gewogen.
  • 125 gram vlees of vis.
  • 250 gram groenten.

Voor vrouwen is het ietsje minder. Opvallend is dat veel mensen te veel vlees eten. Een rookworst weegt ca. 250 – 375 gram. Een kipfilet weegt al snel 250-300g. Voldoende dus voor 2-3 personen! Bij groente is het andersom: daarvan eten we te weinig. Een grote zak voorgesneden roerbakgroenten van 400 gram is eigenlijk goed voor 2 personen.

“Dat lijkt echt precies op onze maaltijden thuis”, lacht Arie. “Veel vlees, veel pasta met saus en weinig groente. En dan het liefst 2x opscheppen.” Iedereen lacht mee.

Ik haal nog een rookworst uit mijn tas om te laten zien hoe 125 gram rookworst er uit ziet. Ik lees meteen voor hoeveel kcal er in 100 gram worst zitten en hoeveel calorieën dat zijn als je 3x zoveel eet tijdens de maaltijd. Daar schrikken ze toch even van.
“300 kcal per 100 gram? Wow, dat had ik niet gedacht. Best veel. Een hele worst is dus 1000 kcal?”
“Laten we om het af te leren dan nog maar een stukkie nemen?
“Ja, weggooien is zonde”
“Ik krijg vandaag geen rookworst dus geef mij maar een extra groot stukkie”
“Ik zal de worst vanavond eerlijk delen met m’n vriendin!”

En een lol dat ze samen hebben. Heerlijk die workshops over leefstijl.