Thuiswerken – Elk voordeel heb zijn nadeel

foto 1

Steeds vaker lees je in de krant, magazine of ergens op social media dat mensen meer thuis gaan werken. Super idee! Ik werk ook graag thuis. En het schijnt erg positief uit te werken voor werknemer en werkgever. Maar er zijn ook nadelen.

Voordelen: experiment in China

In een artikel dat ik gisteren namelijk zag las ik over een ‘experiment’ dat was uitgevoerd bij het grootste reisbureau van China in Shanghai (foto 1). Wat bleek? De thuiswerkers deden niet alleen gewoon hun werk, ze presteerden ook nog beter. Ze brachten 13 procent meer output en de thuiswerker was bovendien meer tevreden. Tijdens het experiment daalde zelfs het aantal werknemers dat ontslag nam met 50 procent. Wow!!

Ook het bedrijf had een voordeel. Minder mensen namen ontslag en het bedrijf draaide gemiddeld 2.000 dollar extra winst per werknemer. Dat kwam volgens de onderzoekers omdat ze vaker echt van 9 tot 5. Ze hebben geen files in woon-werkverkeer, houden geen lange lunch, staan niet ellenlang te kletsen bij het koffieapparaat en hoeven niet eerder weg om een reparateur thuis te ontvangen. Mooi experiment.

Nadelen: risico’s op fysieke klachten

Inmiddels ligt het percentage medewerkers dat met regelmaat thuiswerkt in Nederland op 60%. Hoewel op kantoor een ergonomische werkplek vanzelfsprekend lijkt, blijkt dat dit bij thuiswerkers meer problemen oplevert. Ongeveer de helft van de werknemers heeft thuis geen professionele werkplek en lopen daardoor meer risico op klachten aan het bewegingsapparaat.

Ergonomisch advies

Bij het inrichten van een goede werkplek komt best veel kijken. Het is toch de bedoeling dat je prettig kunt werken. De houding van het lichaam is daarbij essentieel. In een artikel dat ik vandaag las stonden 4 principes genoemd. Maar ik werd niet zo warm van deze tips. Ze zijn te algemeen en sluiten niet aan op de dagelijkse praktijk van mensen die op kantoor werken of thuiswerken. Het is beter om het advies persoonlijk te maken. Iedereen is anders en heeft andere wensen en behoeften.

Thuis werken, hoe doe je dat dan wel ergonomisch verantwoord?

Vorige maand ben ik op bezoek geweest bij een nieuwe zzp-er, die vanuit huis een eigen communicatieadviesbureau is begonnen. Ze had al snel in de gaten dat het werken aan de eettafel niet goed was voor het lichaam. Hieronder haar reactie op mijn advies.

“Al na 1 dag werken had ik pijn in mijn nek en schouders. Er moest dus iets veranderen. Mijn wens is om in de woonkamer een werkplek te creëren die opgaat in mijn interieur, dus geen echt bureau als op een kantoor. Maar het moest natuurlijk wel aan de juiste eisen voldoen voor een gezonde werkhouding.

Marc van InMotion kwam bij me langs en heeft me van goed advies voorzien! Marc liet me letterlijk voelen wat er gebeurt met de belasting op je schouders  als je je armen niet ondersteunt . En wat de gevolgen zijn als je een mooi groot computerscherm wil plaatsen, maar je neemt niet genoeg afstand tot het scherm. Onbewust ga je die afstand namelijk wel nemen, omdat je anders last krijgt van je ogen. En dan blijkt al snel dat je werkblad niet diep genoeg is.

Samen met Marc hebben we de ideale hoogte van het blad, de (bureau) stoel en ook de diepte van het werkblad bepaald. Nu nog de juiste interieur-proof meubelen vinden die ik mooi vind én die voldoen aan het InMotion advies van Marc!”

Zelf aan de slag?

Ben je zelf veel aan het thuiswerken en heb je eigenlijk nooit over de inrichting nagedacht? Heb je altijd gedacht: “Ach, het zal wel meevallen” of “Ik heb (nog) nergens last van”. Hierbij de eerste suggesties om de werkplek te verbeteren.

Algemeen

  • Bedenk eerst waarvoor je de werkplek gaat gebruiken. Schrijfwerk, computerwerk, lezen. Dit kan bepalend zijn voor de hoeveelheid ruimte je nodig hebt.
  • Bekijk de werkruimte goed. Vooral met betrekking tot lichtinval. Je wilt geen spiegelend raam op het beeldscherm zien. Dit is extreem vermoeiend voor de ogen.

Instelling werktafel en scherm

  • Zorg voor voldoende diepte van de werktafel (minimaal 80 cm.). Het is belangrijk dat er ruimte voldoende is om de armen te ondersteunen op de tafel en om niet te dicht op het scherm te zitten.
  • Zorg dat de tafel en stoel de juiste hoogte hebben. De richtlijnen zijn hierbij dat bij het zitten de knieën in een hoek van 90 graden hebben. De armen moeten vervolgens in een hoek van 90 graden op het tafelblad kunnen liggen.
  • De afstand tussen je ogen en het beeldscherm is tussen de 60 en 80 centimeter
  • De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte staan.

Instelling stoel

  • Zorg dat de zitdiepte goed is. Vuistregel is dat er een gebalde vuist (vier vingers) past tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie, zonder dat daarbij ruimte over blijft en bloedvaten en zenuwen niet worden bekneld
  • Zorg dat de gehele rug gesteund wordt door de rugleuning. Over het algemeen heeft de rugleuning onderaan een bolling, de lumbaalsteun. Die dient zo ingesteld te worden dat hij in de rugholte valt.

Succes! En als je vragen hebt dan hoor ik het wel.