Gezondheid en 10.000 stappen

1 januari is geweest en veel mensen hebben ‘meer bewegen’ als goed voornemen opgeschreven. Slim, want bewegen draagt bij aan een gezonder leven. Niet voldoende bewegen levert volgens de onderzoeken zelfs gezondheidsrisico’s op zoals een korter en ongezonder leven, meer kans op hart- en vaatziekten en kanker. Voldoende bewegen kan diverse andere ziekten zoals dementie bovendien afwenden of uitstellen .

De conclusies uit wetenschappelijk onderzoek klinken prachtig, maar ik kan al die risico’s en kansen zelf niet zo inschatten. Ik geloof er gewoon in dat bewegen goed is voor het lichaam. Het heet niet voor niks een bewegingsapparaat. Het is gemaakt om te bewegen. De manier waarop je beweegt is wel belangrijk. Niet te veel, en niet te weinig. Maar hoeveel dan minimaal?

10.000 stappen of iets minder?   

De horlogemaker Yamasa Tokei ontwikkelde in 1965 een stappenteller genaamd Manpo-Kei, wat in het Japans ’10.000 stappen-meter’ betekent. Japans wetenschappelijk onderzoek liet kort daarna zien dat 10.000 stappen per dag een positief effect heeft op gezondheid en inmiddels is deze norm overal overgenomen. Het komt min of meer neer op 30 minuten bewegen per dag – het minimale volgens de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB). Er zijn trouwens studies die aangeven dat 8000 stappen per dag al voldoende is 😉

Gezondheidswinst is het grootst als je een inactieve leefstijl verandert in een actiever leefstijl. De stappentellen helpt daarbij, want als je 8000+ stappen op een dag maakt heb je zeker 30 minuten gewandeld. Prima!

Iets extra’s

Één keer 45 min joggen in de week helpt extra omdat daarbij de hartslag meer omhoog gaat en andere lichaamsfuncties even iets harder moeten werken. Mensen denken dat je dan heel hard moet lopen, maar dat is niet waar. Als je 8 kilometer per uur kunt joggen boek je al uitstekende resultaten. Voor de gezondheid is harder rennen niet nodig.

Vooral langdurig zitgedrag voorkomen en lekker een stukje wandelen elke dag. Elke beweging die het zitten onderbreekt draagt bij aan gezondheid.’ Het motto is: bewegen is goed, meer bewegen is beter!

En nog een tip

En had je ‘meer bewegen’ niet op je lijstje van goede voornemens staan en denk je dat het toch ook voor jou zou kunnen helpen, dan heb ik hier nog een tip van mijn dochter: “je kunt eigenlijk altijd beginnen met goede veranderingen van je leefstijl.” Dus ook nog op 12 januari.