Zet het beeldscherm op de juiste hoogte

Thuiswerken is anders dan op kantoor. Je zit op een andere stoel aan een andere tafel en vaak is de werkplek minder goed ingericht. Gewoon omdat we er minder aandacht aan besteden en vinden dat het minder van belang is door de tijdelijke aard van thuiswerken.Thuiswerken is vaak even tussendoor. Toch zijn er een aantal zaken die eenvoudig aangepast kunnen worden waardoor de werkplek opeens toch prettig is om aan te werken.

De armen worden hier niet ondersteund en dat geeft veel fysieke belasting.

In de bovenstaande foto zien we an een paar aandachtspunten. Laten we de 3 belangrijkste zaken nog even op een rij zetten.

  1. Zorg dat je op een goede bureaustoel zit die steun geeft aan de rug
  2. Zorg dat het tafelblad op juiste hoogte staat. de armen moeten er comfortabel op liggen als je typt. De schouders niet opgetrokken, maar ook niet naar beneden hangend. Goede ondersteuning dus, net alsof je een brief schrijft.
  3. Zorg dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat. Dit is een punt waar vaak niet aan gedacht wordt. De laptop staat op het tafelblad en dat betekent dat je telkens naar beneden kijkt. Daarbij ontstaat veel belasting in het nekgewricht. In de onderstaande plaatjes is te zien wat er met de belasting gebeurt als het hoofd naar voor neigt.

Een dag op de laptop werken kan op deze manier dus behoorlijk veel last gaan geven. Hoofdpijn en pijn in de nek zijn de meest gehoorde blessures. De houdingen komen overigens ook in de werksituatie voor. Denk maar eens aan de COW in het ziekenhuis (computer on wheels) en in de logistiek bij een werkstation.

Het naar voren buigen van de nek komt dus veel voor. Denk ook maar eens aan het appen, lezen en mailen op de mobiele telefoon. Het is niet voor niks dat er zoveel klachten worden gemeld over de armen, nek en de schouders.

Als het lukt om de bovenstaande tips in de praktijk te brengen dan wordt het thuiswerken al meteen een stuk prettiger. Succes!