Het bewegingsapparaat speelt een belangrijke rol in ons dagelijkse leven; op het werk, op de sportclub, in onze vrije tijd, tijdens het huishouden en zelfs als we rusten is het bewegingsapparaat in beweging. Het is een gereedschap met heel veel mogelijkheden. Maar het heeft ook beperkingen en dat merken we vooral als we geblesseerd zijn. Heel vervelend!
Als je goed kijkt naar de manier van bewegen van mensen in werksituaties of tijdens werkzaamheden thuis (huishoudelijke taken) dan valt op dat het bewegingsapparaat vaak onnodig belast wordt. Dat komt omdat wij in onze normale manier van bewegen helemaal geen rekening houden met fysieke belasting. Kleine aanpassingen in de bewegingen kunnen echter veel belasting verminderen. Deze technieken kun je trainen net als in de sport en dat is slim om te doen. Hoe beter je getraind bent, hoe minder de fysieke belasting. Het leerproces verloopt natuurlijk niet in één dag en het heeft even tijd nodig om de juiste manier van bewegen in te slijten.
Het verbeteren van motoriek begint met een analyse van de huidige manier van werken. Sta je stabiel tijdens werkzaamheden en ben je in balans? Sta je goed voor je werk en werk je telkens kort bij het lichaam? Gebruik je zowel links als rechts of gebruik je vooral je voorkeurskant? Zijn de bewegingen explosief of juist vloeiend? En worden spieren en gewrichten op de juiste manier gebruikt?
Na de analyse worden de verbeterpunten besproken en getraind. Zelf oefenen hoort er natuurlijk ook bij en de eerste resultaten zullen al snel merkbaar zijn. De aanpak is toepasbaar op diverse soorten werkzaamheden. Ik ben bekend met fysieke werkzaamheden in de zorg, schoonmaakbranche, logistiek, retail en groothandel levensmiddelen, technische groothandel.
Werken met een laptop die op hoogte is gezet met behulp van een stapel kopieerpapier.