Ik coach graag wandelend. Ik houd van bewegen en niet zo van stilzitten. Ik houd ook van trainen en coachen. In wandelcoachen kan ik dit heel mooi combineren. Wandelcoachen is een geweldige manier om met elkaar in gesprek te gaan. Er is een aantal aspecten waardoor wandelcoachen voor mij aantrekkelijk is:

  • Ik praat zelf makkelijker met iemand tijdens het wandelen. Je hoeft niet de hele tijd tegenover elkaar te zitten en oogcontact is niet altijd noodzakelijk. Je kunt gemakkelijk stiltes laten vallen en even rondkijken. Bewegen zorgt voor rust in het hoofd. Ik ben zelf losser en opener tijdens het wandelen en ik merk dat anderen daar positief op reageren. We lopen, praten, bespreken ideeën, en na afloop vat ik het samen.
  • Het is lekker in de buitenlucht. Soms in de zon, soms in de regen. Soms een rondje in het dorp en soms ergens in de bossen van ’s-Heerenvijvers of Joe Mann. De omgeving is altijd anders en prikkelt het ontstaan van nieuwe inzichten.
  • Wandelen is gewoon een fijne bezigheid. Het is gezond en in het kader van leefstijl dus logisch om niet te gaan zitten, maar om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen.

We bespreken natuurlijk jouw voortgang en resultaten. Maar vaak komen er ook andere zaken naar voren. Tijdens de coaching bepalen we samen welke zaken relevant zijn en welke niet. Zo sturen we samen het gesprek.

Introductiegesprek
We starten met een introductiegesprek. Hierin maken we kennis, bespreken we jouw wensen en formuleren samen de doelen. We bespreken wat je van mij kunt verwachten en uiteraard wat ik van jou verwacht. Na het introductiegesprek kies je of je verder wil gaan.
We maken afspraken over de frequentie van onze gesprekken en de kosten. Doorgaans plannen we de gesprekken met een aantal weken tussentijd.

Wandelcoaching
De wandelingen duren gemiddeld tussen één tot anderhalf uur. We bespreken de voortgang en de eventuele obstakels. Op basis hiervan gaan we de volgende stap nemen en brengen die telkens in verband met de gewenste gedragsverandering. Veranderen van gedrag is niet makkelijk dus we nemen kleine stappen. Tot het nieuwe gedrag een automatisme wordt en we daarop verder kunnen bouwen.

Het is de bedoeling dat we zo serieuze stappen zetten. Maar het mag ook leuk zijn. Het is bekend dat leuke leerprocessen meer resultaat opleveren. We zorgen er dus ook voor dat we met enige humor kunnen reflecteren op de voortgang van de gedragsverandering.