Gezonde boodschappen bij de Jumbo…

Gistermorgen deed ik boodschappen bij de plaatselijke Jumbo. Dat doe ik vaker omdat ik daar graag kom en deze keer had ik weer een bijzonder gesprekje terwijl ik mijn boodschappen op de kassaband legde.

“Zo Marc, jij bent goed bezig”

Ik draaide mij om en moest lachen. Het was mijn vroegere overbuurvrouw. Ik keek nog eens naar de producten die ik op de band had gelegd en moest toegeven dat dit er allemaal wel heel gezond uitzag. Voornamelijk fruit en groenten. De zak chips en cola zaten nog in mijn winkelmandje en die zouden alles wel weer in perspectief zetten. Maar wat er nu lag op de band was gezond. Daar kon niemand iets van zeggen.

“Ja, ik koop altijd veel fruit en groente. Dat vind ik lekker. Maar af en toe doe ik ook ongezond”, verdedigde ik me. Ik lust tussendoor best wat lekkers. Kijk maar, en ik legde de chips op de band”.
“Ja, die tussendoortjes hè. Ik ben gek op chocola, maar daarom koop ik dat niet. Die zou ik in één keer op snoepen. Dus ik koop nu gezonde koekjes.”

Ik vermoed dat ik haar toen enigszins vreemd aankeek want ze reageerde meteen. “Echt! Kijk maar, Sultana met appel”.

Ik wachtte nog even want ik dacht dat er misschien nog een gezond koekje uit haar winkelmandje kwam. Maar dat kwam niet. Dit was het. Hier moest ik het mee doen. Sultana met appel. Gezond. Poe, hoe ging ik dit nu tactisch brengen. Ik bedacht een vraag: “en wat is er precies gezond aan dat koekje?”

“Nou er zit fruit in”.
“Ja, dat staat er op inderdaad. Maar ik weet zeker dat een appel zonder het koekje gezonder is”.
“Ja, maar dan is het niet zo lekker meer”. Dat koekje maakt de appel die erin zit juist lekker.”

Het misverstand over gezond en ongezond was hier niet te overbruggen. Ik werd gered door de caissière die alle spullen al had gescand en zei mijn vroegere buurvrouw gedag. Onderweg naar huis was ik nog druk in mijn hoofd. Wat een misverstanden over voeding…

’s Avonds tijdens het eten vertelde ik mijn dochters over het het gesprek bij de Jumbo. Ze moesten lachen en ik was het voorval al weer vergeten totdat ik ’s avonds in de pauze van een tv-serie aan de meiden vroeg wat ze wilde drinken en of ze er eventueel iets lekkers bij zouden lusten.

“Nou, doe mij maar een cherry-coke. Lekker gezond met fruit!”
“haha, en ik een gezonde Fanta. Met lemon. En hebben we paprikachips. Hebben we meteen onze portie groenten gehad!”

Duh! Kids liggen helemaal in een deuk op de bank